ניהול פרויקטים הנדסי עוסק בתכנון ובקרה של פרויקטים (מיזמים), לרוב בעלי מרכיב גבוה של אי-ודאות או סיכון כלכלי ולכן יזם ( גם בנוי בית פרטי) הפרויקט צריך כלים שונים ומגוון כישורים על מנת לנהל פרויקט בצורה אפקטיבית ויעילה כדי להגיע לתוצאה הרצויה כגון : עמידה בלוח זמנים , טיב איכות הביצוע , שמירה על תקציב הפרויקט .
מה האפשרויות הקיימות ?
קיימות שלוש אפשרויות הקיימות היום בשוק עבודה מול קבלן מפתח, עבודה מול מפקח בניה מטעמכם או ניהול עצמאי לגמרי של הפרויקט לכל אחת מהחלופות יש את האתגרים שלה וכל יזם או אדם פרטי שרוצה לבנות פועל בהתאם למשאבים העומדים לרשותו .
קבלן מפתח
יזמים נוטים לחשוב שעם קבלן מפתח אין שום בעיה והוא דואג להכל אך לדבר יש מספר אתגרים שצריך לקחת בחשבון .
1. עלויות – העלויות בקבלן מפתח יותר יקרות מכיוון שהוא מעסיק קבלני משנה לעבודות הנדרשות והוא מתמחר העלות של קבלן המשנה + רווח קבלני שלו
2. אחריות – הדבר יוצר סיכון גבוה לאור העובדה כי קבלן אחד נותן אחריות על כל מה שקורה בבית .
3. חיסרון מקצועי – לא ניתן לשלוט בקבלני המשנה כלומר אין לשחרר קבלן משנה עד שלא סיים את העבודה כמו שנדרש כאשר הטענה המרכזית של קבלן מפתח היא, אני אסדר את הנדרש עד סיום הפרויקט
4. אינטרס מנוגד לקבלן המפתח וליזם , אין להם אותו אינטרס מה שיכול להשפיע על איכות הביצוע , ולוח הזמנים .
5. תלות מלאה בקבלן המפתח הינה בעלת סיכון גבוה מאוד וחייב לבצע בדיקות קפדניות על אותו קבלן לפני שנבחר לבצע את העבודה .
מנהל פרויקט / מפקח בניה
יש נטייה ליזמים כי ברגע שמינו מנהל פרויקט / מפקח, מזמין העבודה מסיר כל אחריות ומעורבות בפרויקט וכאן הטעות הגדולה, פרויקט הנדסי לא יכול להצליח ללא שלושת המרכיבים הבאים מזמין עבודה , צוות תכנון , קבלני ביצוע ברגע שאחד מהגופים מתנתק הצרות מתחילות לצוף כמו פטריות .
תפקידו של מנהל הפרויקט / מפקח זה ליצור את הדבק בין כל הגורמים ולבצע בקרה שכל דרישות היזם יכנס לתוכניות הביצוע , התוכניות יעמדו בתקציב שהוגדר ושמירה על איכות הביצוע ללא פשרות .
בגישה זאת ניתן לשלוט על הפרויקט באופן מוחלט ולצמצם את אי-ודאות או סיכון כלכלי .
האתגר המשמעותי בגישה זאת זה בחירת מנהל פרויקט / מפקח בניה לטובת הפרויקט הדבר מחייב בדיקה יסודית מאוד ולבצע התאמה בין הניסיון של אותו מנהל פרויקט / מפקח לבין אופי הפרויקט , חשוב לציין כי בחוק תכנון והבניה אין הגדרה למנהל פרויקטים / מפקח בניה כך שאין חובה ברישיון או הסמכה ממשרד העבודה למנה"פ / מפקח .
ניהול עצמאי
יש נטייה ליזמים לחשוב שהם מסוגלים לבצע את הדבר לבד ולחסך כמה עשרות אלפי שקלים במידה ואינכם מגיעים מתחום הבניה, אפשר להסיר מהשולחן, אחרת זה מתכון לצרות צרורות.
מסקנה :
כל יזם חייב לבחון את המשאבים העומדים לרשותו ( זמן , יכולת מקצועית , תקציב ) ועל פי זה לבחור את השיטה המתאימה לו כל השיטות עובדות אך לכל שיטה יש את האתגרים שלה וזה מצריך להבין איזה שיטה תואמת את יכולת העומדים לרשותך