תהליך הבניה יכול להיות מסורבל, מורכב ועם הרבה קשיים, אך ניתן לעשות אותו בצורה מבוקרת, מדויקת וברורה.
אם יהיו לכם את הכלים, הידע, הדיוק והמיקוד – הדברים יראו אחרת.
ההצלחה של תהליך הביצוע היא בפרטים הקטנים.
אם אתם קוראים את המאמר, ככל הנראה יש לכם היתר בניה ותוכניות לביצוע בית חלומותיכם.
אתם רוצים שהבית שלכם יראה בדיוק לטעמכם, שתהליך הבניה או השיפוץ יעבור בשלום ללא כאבי ראש ואירועים בלתי צפויים שגוררים אחריהם חריגה בלוחות הזמנים והתקציב.
יתכן שאתם יודעים איך התהליך מתחיל ולאן אתם רוצים להגיע, אבל אין לכם מושג איך הפרויקט יסתיים.
איציק תורגמן, מנכ"ל ובעלים של חברת I.T.E שירותי הנדסה.
מעניק לכם מספר עצות משמעותיות אשר יסייעו לכם לעבור בהצלחה את התהליך הבניה
הנוסחה שלי להצלחה היא פשוטה. אני נעזר במודל המצפן, באמצעותו אני הופך את חוסר הוודאות – לוודאות בסיכון מבוקר. השיטה תעזור לנו לייצר וודאות בכל שלב והחלטה בחיי הפרויקט
כאשר לא פוגעים בלוח הזמנים, בתקציב הפרויקט ובאיכות הביצוע – כך אנחנו בדרך הנכונה להצלחה.
נוכל לייצר וודאות בסיכון מבוקר בכל שלב הביצוע וקבלת ההחלטות עד קבלת טופס 4.
אז עוד לפני שנעבור לשלב הביצוע, חשוב שנקפיד על תכנון נכון של הפרויקט.
כחלק מהתכנון נערוך בדיקת הייתכנות הנדסית ראשונית.
בדיקה הייתכנות הנדסית ראשונית
לפני שמתחילים חשוב להבין מה אנחנו רוצים לבנות או מה אנחנו מצפים לבנות ע"י שאלון.
מטרת השאלון היא גיבוש אינפורמציה וצרכים אישים לתכנון מיטבי של הבית על אותו תא שטח מיועד. ככל שנדע יותר מהם הצרכים בשלב זה כך נבחן האם יש התאמה ביניהם לבין הזכויות שיש לאותה קרקע המיועדת לבניה.
זכויות הבניה נגזרות מתב"ע (תוכנית בניין עיר). על כן, יש לקבל מסמך רשמי מהרשות המקומית על ייעוד קרקע נכון למועד רכישה ע"י הצגת תב"ע של הקרקע ומסמך רשמי של זכויות לבניה שמוגדרות על אותו קרקע. בדיקת הייתכנות היא לא רק הנדסית, אלא גם בדיקה של הייתכנות כלכלית והייתכנות של לוחות הזמנים הנדרשים לטובת הפרויקט, לכן, חשוב להתייעץ עם חברת ניהול ופיקוח מנוסה בתחום הנ"ל.
בצורה כזו את חוסר הוודאות נהפוך לוודאות בסיכון מבוקר כך שלפני שמתחילים להוציא כספים ניתן לקבל תמונת מצב שתביא אותנו לידי החלטה – האם ממשיכים להוצאת היתר בנייה ותכנון מפורט.
שחקני המפתח בחיי הפרויקט
בליבו של כל פרויקט הנדסי אשר נמצא בשלב הביצוע עומד שחקן המפתח שיוביל את הפרויקט להצלחה או לכישלון. שחקן המפתח הוא מנהל הפרויקט/מפקח הבניה שאנו נעסיק. יש הנוטים להתבלבל כי אדריכל הפרויקט הוא מנהל הפרויקט, אך חשוב להבין שכל גורם הוא ישות נפרדת.
ההבדל המהותי בין שני בעלי התפקידים הנ"ל הוא שמנהל הפרויקט מהווה איש סוד של מזמין העבודה. כל כובד האחריות של הפרויקט על הכתפיים שלו (עלות, כמויות, איכות הביצוע, לוח זמנים של כל חיי הפרויקט והנחיה על התקשורת עם יועצים וקבלנים).
אל מול זה, האדריכל מרכז את החומר המקצועי מול כל היועצים ועורך את הבקשה מול הרשות המקומית, זו בודקת התאמה בין הצרכים לבין הזכויות. חשוב להבהיר כי האדריכל הוא אומן שנותן את הצביון של הפרויקט ע"י בחירות חומרי הגמר וההעמדה של המבנה.
לכל אחד יש תפקיד שונה וביחד הם מייצרים את החלום למזמין העבודה. לכן, חשוב מאוד לבצע חוזים מסודרים עם שני בעלי המקצוע כך שיגבו אותך לאורך כל התהליך מעבר לשלב התכנון אלא גם לשלב הביצוע ואכלוס.
לא נחים עד קבלת היתר בניה!
תהליך של קבלת היתר יכול לקחת זמן. לכן, אין לעמוד בתור ולהמתין לגבי החומר שהוגש לרשות המקומית או המועצה. עם האדריכל ניתן לעבוד על תוכניות מפורטות ובמקביל להיסגר על שיטה לבחירת הקבלן, לצאת למכרז קבלנים או להצעות מחיר מול קבלנים וספקים כאשר יש לגבות בחוזים מול הספקים והקבלנים שהכל מותנה עם קבלת היתר בניה כך שיהיה לכם גיבוי חוזי בנושא.
לסיכום, בין אם אתם כבר נמצאים בשלב התכנון ויש בידכם היתר בנייה ובין אם טרם התחלתם את הליך בנית הבית והוא עוד נמצא בגדר חלום – למדתם כי על מנת ששלב הביצוע יעבור בהצלחה כך שביתכם יבנה על פי לוחות הזמנים והתקציב שהגדרתם מראש וכן יראה בדיוק כפי שחלמתם, חשוב להשקיע בשלב התכנון.
תכנון מדויק יחסוך לכם זמן וכסף רב, וכמובן כאבי ראש מיותרים.
מנהל פרויקט אשר מפקח על כל שלב בהליך הבניה הוא בדיוק מה שאתם צריכים עבור תכנון מוצלח והשגת המטרה.
אך למי שמרגיש שנזקק לסיוע ולידע, כדאי לשקול סיוע בחברה הנתמכת בהמלצות של בעלי ניסיון שמספקת בסופו של יום בדיקה הייתכנות הנדסית ראשונית שמיצר שקט לאורך כל הדרך, ותהפוך את הליך הבניה ושלב הביצוע בפרט לפשוטים ביותר.
במידה והחלטתם ללכת אחרי החלומות שלכם,
אני רוצה לאחל לכם שתיכנסו לבית החדש בראש שקט ותהינו ממנו למשך שנים ארוכות.
וכמובן, אסייע לכם בכל שלב, לאורך כל הדרך, בהגשמת החלום שלכם.